Wasdag in het Boerenbondsmuseum

Op zondag 10 juni kan de wasvrouw van het Boerenbondsmuseum wel wat hulp gebruiken tijdens de wasdag. Want de wasvrouw had geen wasmachine en droger: alles moest met de hand gebeuren, met een wastobbe, schrobbord en als het even kon met wat hulp van de zon. Meestal werd de was eens per halfjaar gedaan, in sommige huishoudens zelfs maar één keer per jaar. Wassen anno 1900 De witte was werd eerst gekookt in een fornuisketel, vervolgens op de bleek gelegd en daarna in de kuip om te spoelen. Daarna werd de witte was op het gras gelegd en de zon deed de rest.

In het tweede spoelwater werd er blauwsel aan toegevoegd. Om een heldere was te krijgen werd de was op een schraag gehangen om uit te zakken. Het sop werd vervolgens gebruikt om de bonte was te wassen en daarna werd er de vloer nog mee geschrobd. Kinderen mogen helpen door op ouderwetse wijze kleertjes te wassen en te drogen. Muziek is er ook. Verzorgd door accordeonisten onder de naam “Wilskracht”.

In de verschillende gebouwen worden demonstraties gegeven. Het museum is op 10 juni geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Tip: Breng ook eens een bezoek aan de akkers langs het karrenspoor. De velden en akkers van het Boerenbondsmuseum staan er weer prachtig bij. Diverse gewassen staan op dit moment volledig in bloei. Een wandeling langs deze velden en akkers naar de veldkapel van de Heilige Gerlachus is de moeite waard.