Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/clients/client36687/web59568/web/media/widgetkit/widgets/lightbox/lightbox.php on line 49

Jaartentoonstelling 2020 over Bernard van Dam

Bernard van Dam een seizoen lang in Boerenbondsmuseum

Op zondag 29 maart a.s. opent het Boerenbondsmuseum het seizoen 2020 met een nieuwe tentoonstelling die volledig is gewijd aan het leven en werk van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam. Bernard van Dam heeft een onvoorstelbare hoeveelheid artikelen, tekeningen en vrij werk geproduceerd, in totaal ca. 3.000 pagina’s. Beduidend meer dus dan de Brabantse historie die in 1972 is gepubliceerd in het boek ‘Oud-Brabants Dorpsleven’.

Het werk van Bernard van Dam is voor de cultuurhistorie van Brabant erg belangrijk; de locatie voor het overzicht van zijn leven en werk is daarom heel toepasselijk. De tentoonstelling belicht de accenten uit het leven en werk van deze imposante Brabander en ook veel aspecten van de Brabantse cultuurhistorie. Veel materiaal uit het boek “Oud-Brabants dorpsleven” heeft als basis gediend voor de bouw en inrichting van het Boerenbondsmuseum. Bernard was niet louter heemkundige, hij was meer dan dat: een scherpzinnig beschrijver, een moderne man, die open stond voor vernieuwing, volop met zijn tijd meeging en zonder vrees voor autoriteit juist creativiteit en verbeeldingskracht inbracht. Met humor, die steeds zorgt voor een relativerende glimlach. Met een afgewogen oordeel over de verworvenheden en tekortkomingen van het verleden. Kortom, een geweldige observator die in het volle leven stond. Een leven dat zich tot ver buiten zijn geboorteplaats Eerde uitstrekte.

De opening in het Boerenbondsmuseum is op zondag 29 maart om 11.00 uur.

De afgelopen jaren is het werk van Bernard van Dam door cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers onderzocht, verzameld, gecategoriseerd en gedigitaliseerd. Onlangs heeft de Stichting Bernard van Dam (1881-1958) onder de titel “Brabants Dorpsleven” het volledig oeuvre van Bernard uitgebracht. De stichting, opgericht door vijf kleinkinderen, heeft sinds begin maart het complete werk van Bernard van Dam aan iedereen vrij toegankelijk beschikbaar gesteld via de website van de stichting: www.bernardvandam.com.

Programma 29 maart

Naast een toelichting door het Boerenbondsmuseum en de Stichting Bernard van Dam treedt Cor Swanenberg op. Bernard heeft ook veel gepubliceerd in het Brabants dialect en Cor Swanenberg gebruikt dat als uitgangspunt voor zijn lezing. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een drankje de tentoonstelling bezoeken en napraten over Bernard van Dam en het gepresenteerde werk.