De Geschiedenis van Brabantse Klederdracht
De Brabantse klederdracht, rijk aan tradities en variaties, reflecteert de diepe culturele wortels en sociale gewoonten van deze regio van Nederland. Tussen 1850 en 1940 ontwikkelde de klederdracht zich opmerkelijk, beïnvloed door sociale gebeurtenissen, economische omstandigheden en levensgebeurtenissen zoals doop, heilige communie, huwelijk en rouw.
Dagelijkse kleding was functioneel en gemaakt van duurzame materialen die geschikt waren voor het werk op het land en in de huishouding. Vrouwen droegen vaak eenvoudige rokken en blouses, afgewerkt met een schort, terwijl de dagelijkse kleding van Brabantse mannen praktisch was en gericht op het zware werk in de landbouw en ambachten. Hun kleding bestond meestal uit enkele standaardstukken die zowel comfort als duurzaamheid boden.
De kleding van Brabantse kinderen weerspiegelde grotendeels de kledingstijlen van volwassenen, maar was aangepast voor comfort en praktische bruikbaarheid. Kinderkleding was eenvoudiger, minder versierd, en bedoeld om de kinderen vrij te laten bewegen tijdens het spelen en werken.
Speciale gebeurtenissen
Voor speciale gelegenheden zoals doop, communie, huwelijk en rouw werd er uitgepakt met meer uitgesproken kleding. Tijdens een huwelijk droegen vrouwen bijvoorbeeld rijk versierde jurken en de bekende Brabantse ‘poffer’, een weelderig versierde muts die een statussymbool was onder de Brabantse vrouwen. Mannen droegen op hun beurt donkere, nette pakken met een vest en soms een hoed.
Rouwkleding had een bijzondere plek binnen de Brabantse klederdracht. Men droeg strikte en sobere kledij om respect en rouw uit te drukken. Vrouwen en mannen kleedden zich geheel in zwart, waarbij subtiele verschillen in de kleding aangaven hoelang iemand al in de rouw was.
Collectie Brabantse poffers, mutsen en kleding
In het schoolgebouw bij het museum is een uitgebreide collectie van Brabantse poffers en mutsen die een uniek inzicht geven in de mode van die tijd. Niet alleen vrouwenkleding, maar ook kinder- en herenkleding van begin vorige eeuw zijn tentoongesteld.
Deze collectie benadrukt de diversiteit en de rijke decoraties van de Brabantse klederdracht en toont aan hoe kleding werd gebruikt om sociale status, persoonlijke mijlpalen en culturele identiteit uit te drukken. Elk kledingstuk in het museum vertelt een verhaal over de levenswijze, de ambachten en de tradities van het Brabant van weleer. De tentoonstelling is mede samengesteld uit de collectie van Fien van Berlo – Braks (overleden in 2010).