In augustus is tijdens de oogstdag het koren van het land gehaald en te drogen gelegd op de mijt. Vandaag wordt dit koren met de dorskast gedorst op het veld. De boeren moesten hard werken om een eerlijke boterham te verdienen. Maar om die boterham te bakken is graan nodig dat vroeger na de oogst met een dorsvlegel uit de aren geslagen werd. Dat proces noemt men dorsen. Gezellig, mannen onder elkaar, in een mooi ritme om en om de vlegel hanteren.

Voor kinderen deze middag ook leuke activiteiten. Zo mogen ze zelf proberen om graan te malen. En bij het wilgentenenvlechten mogen kinderen zelf een werkstukje maken. Muziekliefhebbers worden ook op hun wenken bediend, want op het plein treedt Visservrouwenkoor De Walnoten op.

Vandaag wordt er ook boter gemaakt in het melkfabriekje en zijn er ook in de andere gebouwen weer demonstraties van diverse ambachten.

Tijdens de dorsdag in het Boerenbondsmuseum demonstreren echte vlegels het regelmatig voor de bezoekers. Dorsen is het proces van het verwijderen van de graankorrel uit de rijpe aar. Pas in de loop van de 20e eeuw (vanaf 1900) deden dorsmachines hun intrede. Ze vervingen met name het handmatig dorsen van graan. Tijdens de werkzaamheden werd er flink gegeten en gedronken. Dat moest wel want dorsen was zwaar werk. Terwijl de boerin bezig was met het klaarmaken van het eten en drinken voor de werkers in het veld werd de laatste oogst de schuur binnengereden. Dan pas trakteerde de boer op een maaltijd met bier of iets sterkers.