De Goede Moordenaar

Ga mee met de tram met een roemruchte voorganger en ontdek Gemert-Bakel! Deze moderne versie (volledig op zonne-energie) van de vroegere stoomtram brengt u bij de verschillende toeristische en recreatieve plekken van Gemert-Bakel, het gezellige centrum van Gemert en het Boerenbondsmuseum. De Goede Moordenaar voert u langs mooie plekken in het buitengebied en langs historische gebouwen.

Op deze pagina leest u over de geschiedenis van de originele tram, die vanaf 1883 tot 1937 Gemert aandeed. In deze 54 jaar bracht de tram veel goeds naar Gemert, maar de vele dodelijke slachtoffers zorgde voor de ietwat lugubere bijnaam "De Goede Moordenaar".

De Tram

De nieuwe 'Goede Moordenaar' is min of meer een replica van de originele stoomtram, die van 1883 tot 1937 reed over het traject 's-Hertogenbosch - Helmond. De oorspronkelijke stoomtram reed over een railweg en bewoog zich voort dankzij stoom. De komst van de stoomtram kwam, doordat er een eind 19e eeuw behoefte was om Gemert e.o. makkelijker en sneller (wat is snel: over een ritje Helmond - 's-Hertogenbosch deed men met de stoomtram nog altijd ruim 3,5 uur) te verbinden met omliggende steden als Helmond, Veghel en 's-Hertogenbosch. 

De nieuwe tram is, net als zijn voorganger, niet meer dan een metalen doos als locomotief. Gezien de lage snelheid (hij kan zo'n 25 km/ uur) hoeft hij niet aerodynamisch te zijn. Het grote platte dakoppervlak op de wagon biedt plaats aan zonnepanelen. Het vervoermiddel zelf is relatief licht van gewicht. De retro-versie heeft een donkere beplating en op de locomotief zijn kenmerken aangebracht die doen herinneren aan de oorspronkelijke stoomtram.

Een functioneel vervoermiddel toen, een functioneel vervoermiddel nu. Want ook nu is de nieuwe tram voortgekomen uit de behoefte om mensen, via een vorm van openbaar vervoer, te verplaatsen binnen de Gemeente Gemert-Bakel.

Toelichting bij de afbeelding: Geheel passend in het tijdsbeeld was deze wervelende reclamekaart, die in de jaren 20 van de vorige eeuw met kwistende hand werd verspreid. Ook toen al zal men er om geglimlacht hebben (bron: De goede moordenaar, W.J.M. Leiderlitz). De tekst op de kaart: Driek, ge lôpt vôrt ellendig, Mar met den trem gaoget hendig. En vûr 'n klein bietje, witte! Kunder 'n heel eind inzitte!

Goede Moordenaar Huren

De tram is van oktober tot en met maart te huur voor speciale gelegenheden, zoals jubilea, bruiloften, (personeels)feesten of andere gelegenheden. Voorwaarde daarvoor is wel, dat deze activiteit plaatsvindt in Gemert-Bakel. Indien u de Goede Moordenaar wenst te huren adviseren wij u tijdig contact op te nemen met het Boerenbondsmuseum om de tram te reserveren en de mogelijkheden te bespreken.

Tarieven De Goede Moordenaar

  • Verenigingen en stichtingen uit Gemert-Bakel: EUR 50,00 per dagdeel;
  • Bruiloften, jubilea, feesten en andere vergelijkbare activiteiten: EUR 100,00 per dagdeel;
  • Bedrijfsuitjes, vriendengroepen, scholen, familie-uitstapjes, buurtverenigingen en andere vergelijkbare activiteiten: EUR 100,00 per dagdeel.

Wanneer u bij de boeking van de tram aangeeft, ook het Boerenbondsmuseum te willen bezoeken, dan geldt voor de laatste categorie een korting van EUR 50,00. Let op: de entree van het Boerenbondsmuseum zit niet in de prijs inbegrepen en dient aan de kassa van het museum te worden voldaan.

Neem voor de mogelijkheden telefonisch contact op met het Boerenbondsmuseum via (0492)36 64 44 of stuur een e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.