De klompenmakerij bij het Boerenbondsmuseum

Ambachtelijke klompenmakerij

Het ambacht van het klompen maken heeft een rijke traditie in Nederland en wordt nog steeds beoefend om deze culturele erfenis te bewaren, zoals in het Boerenbondsmuseum. De klompenmaker speelt hierin een centrale rol; hij is degene die uit een blok hout een paar klompen vormt, een proces dat zowel vaardigheid als precisie vereist.

De klomp wordt gemaakt van hout, meestal van populier of wilg, vanwege hun zachte eigenschappen en makkelijke bewerkbaarheid. De productie begint met het kiezen van een geschikt blok hout, dat vervolgens wordt gespleten en ruw in vorm wordt gezaagd. De klompenmaker gebruikt vervolgens een reeks gespecialiseerde gereedschappen, zoals gutsen en messen, om de binnen- en buitenkant van de klomp uit te hollen en vorm te geven.

Een kleine klompenmakerij uit het verleden was vaak een eenvoudige werkplaats, uitgerust met een werkbank, een verzameling handgereedschap en een opslagplaats voor hout. Deze werkplaatsen waren meestal familiaal en lokaal georiënteerd, waarbij de productie plaatsvond op basis van de vraag uit de omgeving.

De klompenmakerij bij het Boerenbondsmuseum
interieur ambachtelijke klompenfabriek boerenbondsmuseum
klompen maken bij het boerenbondsmuseum
beeldmerk

Demonstraties klompenmaken

Het Boerenbondsmuseum houdt deze traditionele ambacht levend door regelmatig demonstraties te geven van het klompen maken met de hand. Bezoekers kunnen hier zien hoe een klompenmaker een stuk hout transformeert tot een paar functionele en duurzame klompen. Dit niet alleen ter educatie, maar ook om het ambachtelijke vakmanschap dat hiermee gemoeid is te bewaren voor toekomstige generaties.

Contact

Vragen of meer informatie? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in.

Elke dag bereikbaar van 13:00 tot 17:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan