Sfeerbeeld van Boerenbondsmuseum

 

Oude ambachten bij het Boerenbondsmuseum

Het Boerenbondsmuseum in Gemert stond zondag in het teken van oude ambachten die tot leven werden gebracht door vrijwilligers. Bezoekers kregen de kans om kennis te maken met dorpsbewoners uit een typisch Peeldorp rond 1900. Er was muziek van blaasorkest Die Berger Musikanten.

©Verslag: Jan Jansen, Omroep Peelrand 2024

Oude ambachten bij het Boerenbondsmuseum

Bezoekers van het Boerenbondsmuseum in Gemert werden zondag 18 augustus meegenomen op een nostalgische reis terug in de tijd. Diverse oude ambachten kwamen tot leven dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Bezoekers kregen de unieke kans om kennis te maken met het leven in een typisch Peeldorp rond 1900.

©Gemert Media, 2024

Dorsdag 2024

©André van Bussel 2024

Nostalgische kermis 2024

De jaarlijks terugkerende nostalgische kermis die afgelopen dagen bij het Boerenbondsmuseum in Gemert werd gehouden, heeft enkele duizenden bezoekers getrokken. De kermis was met behulp van veel vrijwilligers opgezet. Met medewerking van (nostalgische) kermisexploitanten waanden de bezoekers zich op een kermis uit de jaren 50. Kinderen konden voor een paar centen van de klassieke attracties genieten.

Verslag: Jan Jansen, Omroep Peelrand 2024

 

Nostalgische kermis 2024

©Omroep Centraal, André van Bussel 2024

 

Van boven- tot ondergoed

Verslag van de modeshow van Brabantse klederdracht gehouden met als titel ‚van boven- tot ondergoed‘. De kleding is permanent te zien in het plattelandsschooltje van het museum. De modeshow geeft een beeld van kleding en gewoontes van begin vorige eeuw rond diverse gebeurtenissen in het leven: doop, heilige communie, huwelijk en rouw. Maar ook kleding gedragen in het dagelijkse leven wordt geshowd.

©Omroep Centraal, 2024

 

Volendam van het Zuiden

Het pittoreske binnenplein van het Boerenbondsmuseum in Gemert is het decor van het Festival Volendam van het Zuiden. Want voor leuke muziek en een goeie ambiance hoef je écht niet helemaal naar Volendam af te reizen. Jan Smit, Nick Schilder of de 3JS, eat your heart out!

©Omroep Brabant 2024

Historische optocht 2024

Het nieuwe seizoen van het Boerenbondsmuseum in Gemert is zondag van start gegaan met een Historische Optocht. In een lange bonte stoet werd het leven van een Brabants dorp in de periode 1900 tot 1940 getoond. Het in groten getale opgekomen publiek zag volwassenen en kinderen in klederdracht van toen door de straten trekken. De schoenmaker, smid, klompenmaker, touwslager en handelaren, maar ook oude ambachten en machines waren er te zien. Het Jachthoorn- en Trompetterkorps en de Firebrigade Pipes & Drums zorgden voor de muzikale noot.

Verslag: Mario van Dinther, Omroep Peelrand 2024

 

Opening ambachtsteegje Boerenbondmuseum

Onthulling van een historisch ambachtsstraatje in het Boerenbondsmuseum, waar oude ambachten worden getoond. Het project is uitgewerkt door Piet van Dommelen en diverse andere vrijwilligers die bij hebben gedragen aan de bouw en inrichting, met aandacht voor authenticiteit. Het straatje biedt een nostalgische ervaring en werd onthuld door de familie van Dommelen.

©Omroep Centraal 2024

Het Dorp van Sinterklaas

Elk jaar logeert Sinterklaas bij het Boerenbondsmuseum. En nodigt hij kinderen uit om te komen kijken in Het Dorp van Sinterklaas.

©André van Bussel voor Omroep Centraal, 2023

Weversdag bij het Boerenbondsmuseum

Weven en Gemert zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gemert is vanaf de middeleeuwen eeuwenlang een echt weversdorp (vandaar de naam: Waeverstad) geweest. Vandaag de dag is er nog maar een textielfabriek over, maar rond 1900 waren in Gemert meer dan 200 thuiswevers actief om met en voor hun gezin de kost te verdienen. Tijdens de weefdag wordt op verschillende weefgetouwen het ‘hoogambacht’ van het weven gedemonstreerd zoals dat zo’n 100 jaar geleden gebeurde, op een typisch Gemerts handweefgetouw.

©Omroep Centraal 2023

Afscheid voorzitter Harrie Verkampen

Harrie Verkampen neemt afscheid als voorzitter van het Boerenbondsmuseum Gemert

©Omroep Centraal 2023

#Owen gaat terug naar 1904

Vloggen, TikTokken, YouTube video’s maken… Het maken van een video voor onlinemediakanalen is een vak apart, maar wel een heel erg leuk vak. Omroep Brabant is voor het programma ‚Hashtag‘ op zoek naar 6 online content creators, die het supergaaf vinden om aan deze wedstrijd mee te doen. De winnaar gaat naar huis met een contract met Omroep Brabant. Meer filmpjes over het Boerenbondsmuseum van het programma #Hashtag bij Omroep Brabant zijn hier terug te zien.

©Omroep Brabant 2023

Wie was Anton de Kom?

Anton de Kom groeide op in Suriname, maar kreeg als kind les uit Nederlandse schoolboekjes. Daarin werden de Surinaamse helden die hij kende uit de verhalen van zijn familie, schurken genoemd. Dat vond hij oneerlijk. Net als het racisme en de grote ongelijkheid die lang na de afschaffing van de slavernij bleven bestaan. Tirsa duikt in het leven van Anton de Kom.

©Klokhuis 2023

Sfeervolle avond bij het Boerenbondsmuseum

Tijdens een bijzondere avondopenstelling van het Boerenbondsmuseum een weergave van het sfeervolle Brabantse dorp van het jaar 1900, waar de gebouwen prachtig zijn verlicht met kaarsen en olielampen. Het filmpje toont kinderen die met traditionele spelletjes spelen, terwijl moeder in de keuken druk bezig is met koken en voorlezen. In de huiskamer wordt er een kaartje gelegd, terwijl de mannen zich verzamelen in het gezellige café, waar ze klaverjassen en verhalen delen.

Naast deze huiselijke taferelen zijn er ook interessante demonstraties in de verschillende museumgebouwen. Het publiek kan zien hoe ambachtslieden smeden, klompen maken en weven, wat een authentieke kijk geeft op het leven in het verleden. Deze avondopenstelling is een unieke gelegenheid om het Boerenbondsmuseum op een andere manier te ervaren, vol met historische activiteiten en de charme van een Brabants dorp in de 19e eeuw.

©Omroep Centraal 2022

Van Graan tot Brood

©André van Bussel 2022

Koninklijk paar bezoekt Gemert en het Boerenbondsmuseum

Donderdag 15 september heeft het koninklijk paar een bezoek gebracht aan Gemert-Bakel. Ze reisden via Bakel en De Mortel naar het gemeentehuis in Gemert en van daar naar het Boerenbondsmuseum. Er was op verschillende momenten gelegenheid hen toe te zwaaien. Rond de middag waren ze op het Ridderplein waar de Commissaris van de Koning Ina Adema en burgemeester Michiel van Veen hen naar het gemeentehuis begeleiden. Er werd een bezoek gebracht aan het Boerenbondsmuseum.

©Omroep Peelrand 2022

125 jaar ZLTO

Op woensdag 10 november 2021 vierden we als ZLTO het 125 jarig jubileum van NCB. Dat deden we bij het Boerenbondsmuseum in Gemert. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix was deze ochtend als beschermvrouwe van ZLTO te gast bij deze viering. Na het plenaire gedeelte ging zij in gesprek met enkele ZLTO-leden. Aan het eind van het officiële gedeelte onthulde zij de plaquette bij de Koningslinde die geplant is ter gelegenheid van dit jubileum. In de middag ontvingen we een brede vertegenwoordiging uit ons netwerk tijdens het symposium ‚Voedsel en groen verbindt ons‘.

©ZLTO 2021

Op Sjanternel met Eer & Joos

Eer en Joos gaan op sjanternel in Gemert en reizen terug in de tijd om te ontdekken hoe het Brabantse boerenleven rond 1900 was.

©Omroep Brabant 2020

Museum TV: Mini docu over het Boerenbondsmuseum

Bekijk de mini-docu over het Boerenbondsmuseum nu op MuseumTV. Ontdek hoe men vroeger rond 1900 in Gemert leefde. Van het vroegere schooltje tot aan het café en de snoepwinkel.

©MuseumTV 2018

Boerenbondsmuseum in Vogelvlucht

Het Boerenbondsmuseum in vogelvlucht

© 2018

Brabants Bont

Beheerster Ria Peters bij #brabantsbont @Omroep Brabant 📺📻. Met voor elk kwaaltje een oplossing 🙈, een stukje geschiedenis over het boerenleven, informatie over de oogstdag van komende zondag en ook nog een leuk extraatje. Wat? Dat is nog even een verrassing. Gewoon even kijken dus 😀 #riaweetraad #lekkergewoon #ikhouhetsimpel

©Omroep Brabant 2018

Van wor ik bén

Een kijkje achter de schermen van het toneelstuk „Van wor ik bén“ uitgevoerd door toneelvereniging ‚t Gat in het Boerenbondsmuseum. De cast en crew bestaan uit 360 acteurs en 120 figuranten. Met recht de ‘grootste toneelproductie ooit'(in Gemert)!

Het toneelstuk speelt zich af in Gemert en vertelt verhalen over Gemertse mensen en gebeurtenissen van 1880 tot 1920. Het volgt de familievete tussen Trui en Pieta, terwijl hun kinderen, Bertus en Erna, zich niet aan de vete houden. Het stuk toont het dorp tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals een tramongeluk en de griepepidemie. Historische figuren als Dokter Kuijper en Pater van den Elsen komen voorbij. Het verhaal eindigt met een ontmoeting tussen Bertus en Erna in 1920, waarbij Tonnie haar moeders laatste brief voorleest.

In de Regio op bezoek bij het Boerenbondsmuseum

Sam Linders gaat langs bij het Boerenbondsmuseum in Gemert

©SkyLine Uden Veghel, 2011

De Kracht van Brabant

Aflevering 13 van De Kracht van Brabant, een serie bij Omroep Brabant

Met Frank Lammers

©Omroep Brabant 2010

Het Boerenbondsmuseum in de media

Het Boerenbondsmuseum is ook decor geweest voor diverse filmopnames, documentaires en reportages van diverse Nederlandse en buitenlandse producties, waaronder De Bende van Oss, Apenstreken De Film, De Burgemeestersmoord, diverse programma’s van Omroep Brabant (Zinderend Zuiden, Boven Brabant en nog veel meer), maar ook het Klokhuis en nog veel meer.

Op zoek naar een bijzondere locatie voor een film-, foto- of videoproject? Neem contact op met het Boerenbondsmuseum en bespreek de mogelijkheden. En die zijn er vaak meer dan je verwacht.

Kontakt

Fragen oder weitere Informationen? Bitte kontaktieren Sie uns telefonisch oder per E-Mail. Oder füllen Sie das Kontaktformular aus und wir werden uns so schnell wie möglich mit Ihnen in Verbindung setzen.

Täglich von 13:00 bis 17:00 Stunden verfügbar

*“ zeigt erforderliche Felder an

Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.