Basisschoolproject “Van wor ben ik?”

In 2016 hebben studenten van Pabo Fontys Eindhoven het basisschoolproject ‘Van wor ben ik?’ (waar kom ik vandaan?) opgezet met als doel het onderwijsaanbod voor basisschoolkinderen te verruimen. Dit project is opgenomen in het programma van het Boerenbondsmuseum.

Wat houdt het project in?

‘Van wor ben ik?’ is bedoeld voor kinderen in groep 5 tot en met 8. Het sluit aan bij de behandeling van tijdvak 8, burgers en stoommachines uit alle geschiedenismethodes. Aan de hand van een presentatie kunnen dwarsverbanden worden gelegd. Dit heet historisch denken en redeneren. Vervolgens wordt ingezoomd op de regionale geschiedenis. Gemert heeft een rijke geschiedenis. De kinderen gaan na een korte instructie vooral via zelf ontdekkend leren aan de slag om aan antwoorden te komen. Oftelwel: Geschiedenis ontdekken door te doen. Dit doen zij o.a. door workshops te volgen bij het Boerenbondsmuseum waardoor ze het antwoord aan den lijve kunnen ondervinden. Het museum barst van de spullen waarmee de kinderen aan de slag mogen gaan. Tenslotte verwerken de leerlingen hun antwoorden in een presentatie die zij vervolgens delen met (o)pa, (o)ma en eventueel de rest van de school.

Aansluiten bij de regionale geschiedenis, heet ook wel omgevingsonderwijs

Op deze manier wordt de lesstof voor kinderen nog betekenisvoller en zal de leerwinst groter zijn. Wie wil er nu niet weten hoe Gemert aan de kleuren wit en zwart is gekomen? Waarom het kasteel er staat? En wie pater Gerlachus is? Per slot van rekening is hij de grondlegger van de Boerenleenbank, de voorganger van de Rabobank. Er zijn genoeg manieren om aan antwoorden te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten om de Gemertse geschiedenis met eigen ogen te zien. Kortom; de leerlingen leren meer over de omgeving waarin ze leven en opgroeien. Zo komen ze te weten ‘Van wor ik ben’. Een verwijzing naar het Gemertse volkslied ‘Van wor ik ben’.

Het programma in het kort

‘Van wor ben ik?’ (inclusief workshops bij het Boerenbondsmuseum) kan ingepland worden tussen februari en het einde van het schooljaar. Deel 1. Les over tijdvak 8 in het algemeen en Gemert in het bijzonder. Kinderen formuleren onderzoeksvragen, gaan op zoek naar antwoorden en worden gekoppeld aan een workshop. Deel 2. Bezoek aan het Boerenbondsmuseum. Dit duurt 3 uur. Exclusief vervoer. Deel 3. Voorbereiden en uitvoeren van de presentatie van de antwoorden op de onderzoeksvragen.

Meer informatie en reserveren

Het lespakket is op een dusdanige manier samengesteld dat de tijdsinvestering van de leerkracht minimaal is. Er is een handleiding beschikbaar, men mag er een eigen draai aan geven, een reservering maken bij het Boerenbondsmuseum (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en bezoekers uitnodigen voor de tentoonstelling volstaat. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. De tram De goede moordenaar haalt de groep bij school op en brengt ze ook weer terug. En dat geheel gratis! Voor de workshops wordt 1 euro per leerling en begeleider gevraagd.