De Vogelsanck

Nadat de langgevelboerderij, het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen, geheel was gerestaureerd, groeide het aantal bezoekers snel. Om hier in de boerderij de Brabantse gastvrijheid aan de bezoekers aan te bieden bleek onmogelijk. Daarom werd besloten tot het bouwen van een nieuwe ruimte. De gemeente Gemert schonk de eikenhouten gebinten. Deze gebinten waren van een grote boerderij “De Vogelsangck”, die van oudsher toebehoorde aan de kasteelgoederen van de Duitse Orde.

Tot 120 personen kunnen in het restaurant even pauzeren en genieten van een kopje koffie, een lekker drankje of wat eten. In het restaurant is het borstbeeld van pater Gerlachus van den Elsen geplaatst. In de Pater van en Elsenzaal kunnen tot 120 personen genieten van een kopje koffie, een lekker drankje of wat eten.

Koffietafel in de grote zaal van hoeve Vogelsanck

Op de zolder van Hove Vogelsanck is de kloostercel van Pater Gerlachus in de Norbertijnenabdij van Berne te Heeswijk nagemaakt. In deze cel staat een beeld van Gerlachus in habijt met de voeten in een waterteil. Dit deed hij om langer wakker te blijven om het vele schrijfwerk te verrichten. Verder zijn er allerlei voorwerpen, die herinneren aan zijn werkzame leven, dat geheel gewijd was aan verbetering van de boerenstand. Ook is daar een ruimte voor wisseltentoonstellingen ingericht en in de Coöperatiezaal voor een vaste tentoonstelling. Tot slot is in de N.C.B.-zaal een presentatie te zien over de landbouw over de periode 1900-1940.