De Vogelsanck

Nadat de langgevelboerderij, het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen, geheel was gerestaureerd, groeide het aantal bezoekers snel. Om hier in de boerderij de Brabantse gastvrijheid aan de bezoekers aan te bieden bleek onmogelijk. Daarom werd besloten tot het bouwen van een nieuwe ruimte. De gemeente Gemert schonk de eikenhouten gebinten. Deze gebinten waren van een grote boerderij “De Vogelsangck”, die van oudsher toebehoorde aan de kasteelgoederen van de Duitse Orde. Architect Leo Bekkers tekende de indeling.

In het restaurant zijn deze eikenhouten gebinten geheel intact en duidelijk zichtbaar terug te vinden. Tot 120 personen kunnen in het restaurant even pauzeren en genieten van een kopje koffie, een lekker drankje of wat eten. In het restaurant is het borstbeeld van pater Gerlachus van den Elsen geplaatst. In de wintermaanden van 2020-2021 heeft een gedeelte van het gebouw een ware metamorfose ondergaan: een compleet nieuwe entree en toiletgedeelte. Bovendien hebben de diverse ruimtes een naam gekregen. Vanuit het entreegedeelte kan men naar rechts naar de Pater van den Elsen zaal. Tot 120 personen kunnen hier even pauzeren en genieten van een kopje koffie, een lekker drankje of wat eten. Hier is ook het borstbeeld van pater Gerlachus van den Elsen geplaatst.

Koffietafel in de grote zaal van hoeve Vogelsanck

Ook kan men vanuit het entreegedeelte naar de zolder van Hove Vogelsanck. Links is de kloostercel van Pater Gerlachus in de Norbertijnenabdij van Berne te Heeswijk nagemaakt. In deze cel staat een beeld van Gerlachus in habijt met de voeten in een waterteil. Dit deed hij om zodoende langer wakker te blijven om het vele schrijfwerk staande te verrichten. Verder zijn er allerlei voorwerpen, die herinneren aan zijn werkzame leven, dat geheel gewijd was aan verbetering van de boerenstand.

Rechts vindt u een ruimte voor wisseltentoonstellingen en de Coöperatiezaal voor de vaste tentoonstelling. Links in het entreegedeelte is de N.C.B. zaal, waar de bezoeker een audio-visuele presentatie kan bekijken. Deze presentatie geeft een beeld van de landbouw over de periode 1900-1940.