• Schooltje

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw biedt onderdak aan verschillende ruimtes. Zo is er de grote zaal, waar groepen kunnen genieten van een heerlijke Brabantse Koffietafel. Maar deze ruimte biedt ook gelegenheid aan kleinere gezelschappen om even uit te rusten en een consumptie te gebruiken.

In de nis naast de trap staat een kopie van het marmeren borstbeeld van Pater van den Elsen. Dit beeld is op 16 april 1928 bij de Sint Janskerk in het centrum van Gemert onthuld, en staat daar nog steeds.

In de grote zaal zijn diverse foto’s te bezichtigen van het (harde) boerenleven van weleer en zijn verschillende poffers en mutsen tentoongesteld. In het hoofdgebouw is ook een diaruimte gevestigd, waar presentaties worden getoond over de ontwikkeling van de landbouw, de leefomstandigheden en sport en spel van 1900 tot ca. 1940.

Op de bovenverdieping bevindt zich een nagebouwde kloostercel van Pater van den Elsen. U ziet hem hier staand schrijven, karakteristiek met zijn voeten in een bak koud water, om helder van geest te blijven en om ’s nachts langer door te kunnen werken. De grote ruimte op de bovenverdieping biedt plaats aan jaarlijks wisselende tentoonstellingen.