Op stap met Jet en Jan, jong in 1910

Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod.

Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? 'Op stap met Jet en Jan' is opgebouwd rond het voorleesverhaal van Jet en Jan. Aan de hand van deze twee leeftijdgenootjes maken de kinderen kennis met thema's als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.

In het Boerenbondsmuseum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze voeren allerlei leuke klusjes en werkzaamheden uit. Na de museumles wordt het verhaal op school vervolgd, zodat het project een afgerond geheel vormt. Er zijn verschillende vakoverstijgende voorbereidings- en verwerkingslessen voor in de klas.

Het voorleesverhaal heeft een vaste structuur, maar is aangepast aan de lokale geschiedenis en de collectie van het Boerenbondsmuseum. Hetzelfde geldt voor de activiteiten in het museum. Jet en Jan woonden dus in de woonplaats van de leerlingen!

Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 is een initiatief van Erfgoed Brabant. Wilt u meedoen aan het project Jet en Jan? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op.