Kortgevelboerderij met Boerenleenbank

Deze kortgevelboerderij, gevestigd tegenover de entree, komt van oorsprong uit Beek en Donk. Deze boerderij moest daar wijken voor nieuwbouw. Enkele jaren geleden is deze steen voor steen afgebroken en weer opnieuw opgebouwd in het Boerenbondsmuseum. De oude gevelsteen rechts naast de entree refereert nog naar een van de oorspronkelijke bewoners (W. Peters, 1834).Rond 1900 ontstond er meer welstand. In deze periode ontstonden dan ook de eerste boerenleenbanken. En de eerste kassiers waren boeren die de middelen hadden om bijvoorbeeld een boerderij te verbouwen. Geheel in stijl met het begin van de vorige eeuw is in deze boerderij, in de ‘goei kamer’ een boerenleenbank gehuisvest.

In 1864 richtte Wilhelm Frederich Raiffeisen in Duitsland de eerste Boerenleenbank op, met als doel: armoedebestrijding door ontwikkeling van de boeren. Met de oprichting van de N.C.B. (Noordbrabantsche Christelijke Boerenbond) in 1896 kreeg Pater van den Elsen een organisatie om de situatie van boeren te verbeteren. De doelstellingen van Van den Elsen waren ambitieus. Dat bleek wel uit zijn woorden:

“... den woeker te weren, den landman in zijn nood bij te staan, maar ook spaarzaamheid, naastenliefde, arbeidzaamheid en matigheid te bevorderen.”

Door de kassier werd het gespaarde geld (+ rente) bijgeschreven in het spaarbankboekje

In 1897 en 1898 werden de eerste banken in Brabant opgericht en in 1899 werd de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven gesticht als koepel voor de kleine banken. Op 19 november van dat jaar ging Van den Elsen naar Milheeze voor een lezing over het nut van een Boerenleenbank. Na deze uitleg werd door enkele mensen uit Milheeze ‘De Milheeze Boerenleenbank’ opgericht en deze was daarmee de 33e Boerenleenbank van Nederland en de eerste in de Gemeente Gemert-Bakel.  

Terug naar Museumgebouwen