Bakhuis
Vroeger was het bakken van brood op de boerderij een centraal onderdeel van het dagelijks leven. Veel boerderijen hadden een apart bakhuis, waar het brood gebakken werd. Dit bakhuis was een essentiële faciliteit op de boerderij, niet alleen voor het bakken van brood, maar ook voor andere huishoudelijke taken.
In het bakhuis van de boerderij stond een grote oven die opgewarmd werd met gedroogde takken, wat zorgde voor een constante en hoge hitte, noodzakelijk voor het bakken van brood. In deze ovens werd vaak wit brood of roggebrood gebakken, afhankelijk van wat er beschikbaar was qua ingrediënten en persoonlijke voorkeur.
Naast het bakken van brood werd het bakhuis ook gebruikt voor andere huishoudelijke activiteiten. Zo was het een plek waar gekookt werd, en diende het bakhuis ook als ruimte voor het wassen en drogen van wasgoed. Deze multifunctionele rol maakte het bakhuis een onmisbaar onderdeel van het boerenleven.
In het bakhuis bij het Boerenbondsmuseum wordt nog regelmatig brood gebakken, net zoals vroeger.