Blik op de smederij van het boerenbondsmuseum

De smederij

Tussen 1900-1940 was de smid cruciaal. Hij vervaardigde en repareerde essentiële gereedschappen zoals landbouwwerktuigen en hoefijzers, en was centraal in zowel de lokale economie als het sociale leven. De smidse was een kenmerkende plek met een smidsvuur en robuust gereedschap, waar ijzer werd gesmeed op een aambeeld.

Het werk van een smid was essentieel in de periode 1900-1940, vooral in landelijke dorpen waar de technologie en industrie langzamer doordrongen dan in de steden. Een dorpssmid speelde een cruciale rol in de gemeenschap. Hij vervaardigde en repareerde gereedschap en voorwerpen die noodzakelijk waren voor het dagelijkse leven en de lokale economie.

De voornaamste activiteiten van smeden omvatten het smeden van ijzer en andere metalen. Dit proces hield in dat metalen werden verhit tot een punt waarop ze kneedbaar werden. Vervolgens gebruikte de smid een aambeeld en hamer om het metaal in de gewenste vorm te slaan. Typische producten die een smid maakte, waren landbouwwerktuigen zoals ploegen en schoffels, maar ook hoefijzers voor paarden, essentieel voor transport en veldwerk.

De smid was niet alleen belangrijk vanwege zijn vaardigheden in het smeden, maar ook als een centraal punt in het sociale en economische leven van het dorp. Hij fungeerde vaak als een ingenieur die problemen kon oplossen en op maat gemaakte oplossingen kon bieden voor de diverse behoeften van zijn dorpsgenoten.

De smidse

De smidse zelf was een karakteristieke plek in het dorp, vaak herkenbaar aan het geluid van het slaan op het aambeeld en het zicht van vonken die afspatten van het metaal. Het interieur van een smidse was functioneel ingericht, met een grote smidsvuur waarin het vuur en de hitte werden opgewekt om het ijzer te kunnen smeden. Kolen of houtskool werden vaak als brandstof gebruikt. Naast het smidsvuur stonden er zware, robuuste gereedschappen zoals tangen, hamers, en vijlen, en een watertrog om het hete ijzer snel af te kunnen koelen.

De smeden van het Boerenbondsmuseum verzorgen regelmatig demonstraties.

Blik op de smederij van het boerenbondsmuseum
De smid aan het werk in de smederij van het museum
interieur van de smederij
beeldmerk

Contact

Vragen of meer informatie? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.