Het snoepwinkeltje in het Boerenbondsmuseum

Het winkeltje en caféetje

Het winkeltje en café de Roskam zijn gevestigd aan het dorpspleintje van het museum.

De gevel van dit mooie, sfeervolle pand is gedeeltelijk gekopieerd van Binderseind 3 en 3a in Gemert. In dit pand, oorspronkelijk daterend eind 17e/ begin 18e eeuw, was meer dan 100 jaar de bakkerij van de familie Van Eenbergen gevestigd. Ook in Gemert, maar dan aan Haag 3, zat vroeger de kruidenierswinkel van de familie Van Eenbergen gevestigd. Deze winkel bestaat inmiddels niet meer, maar kent wel een heel lange geschiedenis die teruggaat naar 1884.

Vandaag de dag is het winkeltje in het Boerenbondsmuseum geen kruidenierswinkeltje, maar een snoepwinkeltje. Een waar paradijs voor jong en oud waar tegen ouderwets vriendelijke prijzen nog ouderwets snoep te koop is.

Café De Roskam

Waar het winkeltje de plek was waar vrouwen te vinden waren, daar was het café of dorpsherberg de ontmoetingsplaats voor mannen. Vooral ’s zondags, na de hoogmis, om onder genot van een potje bier of een glaasje jenever (‘snaëvel’) een kaartje te leggen, een partijtje biljart te spelen of om te ‘jensen’ (soort biljartspel waarbij de bal onder een beugel gestoten moest worden).

Dit soort gelegenheden dienden ook als clubhuis voor allerlei verenigingen, zoals bijvoorbeeld de gildes (de ‘skut’, zoals deze in Gemert worden genoemd). In Gemert zijn er op dit moment nog twee: Sint Antonius en Sint Sebastianus Gilde (Gruun Skut) en het Sint Jorisgilde (Rooi Skut), maar ook hand- en kruisboogverenigingen en weversgezelschappen. Vaak spaarden zij geld in de spaarkas, die tweemaal per jaar werd gelicht voor een maaltijd in de herberg op een ‘teerdag’, een feestdag van de vereniging. Wekelijks kwamen boeren ook in het café bijeen als de ‘korenbeurs’ werd gehouden om bijvoorbeeld graan en biggen te verhandelen.

In Gemert is vroeger daadwerkelijk een café De Roskam gevestigd geweest. De Roskam was destijds o.a. clubhuis van Gemerts tweede voetbalclub DVS (De Vroolijke Sportbroeders). Het café was een druk bezocht café, want de toenmalige uitbater had drie dochters waar het Gemerts mansvolk maar al te graag een biertje ging drinken.

Het snoepwinkeltje in het Boerenbondsmuseum
beeldmerk

Wat betekent de naam Gîmmerse Negôssie?

Gîmmerse (spreek uit als gimmerse) betekent Gemertse en negôssie (spreek uit: nuh-gos-shie) betekent ‘handel’. De letterlijke vertaling van het winkeltje was dus: De Gemertse handel.

Contact

Vragen of meer informatie? Neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. Of vul het contactformulier in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.