N.C.B. Destructorgebouw
Destructorbedrijven verwerken dierlijke kadavers en biologisch afval hygiënisch en veilig. Bedrijven zoals Rendac transformeren kadavers in producten voor industrieën zoals diervoeding en cosmetica. Het N.C.B. Destructorgebouw in het Boerenbondsmuseum belicht de historie en relevantie van deze sector.
Destructorbedrijven spelen een cruciale rol in de verwerking van dierlijke kadavers en ander biologisch afval. Een bekend voorbeeld van zo’n bedrijf is Rendac in Son en Breugel, dat actief is in het verwerken van dierlijke resten. Bij het Boerenbondsmuseum is een replica van de N.C.B. Destructor, de voorloper van Rendac, te zien.
In 1922 trad de “vleeschkeuringswet” in werking. Hierin werd vastgelegd, dat binnen 10 jaar een einde moest komen aan het begraven van dierlijk restmateriaal. Vanaf 1934 mogen overleden dieren niet meer begraven worden.
Rol van destructorbedrijven
Destructorbedrijven zijn verantwoordelijk voor het veilig en hygiënisch verwerken van dierlijke kadavers. Deze bedrijven halen de kadavers op bij boerderijen, waarbij vee zoals koeien, varkens en schapen betrokken kan zijn. Na het ophalen worden deze kadavers verwerkt tot producten zoals diermeel en vetten, die vervolgens gebruikt kunnen worden in verschillende industrieën, waaronder diervoeder, cosmetica en zelfs in de bio-energie sector.
Het proces van kadaververwerking begint met het ophalen van de kadavers bij boeren, wat vroeger vaak gecoördineerd werd in samenwerking met organisaties zoals de Boerenbond. Deze kadavers worden vervolgens naar de verwerkingsfaciliteit gebracht waar ze worden gekookt en gesteriliseerd. Dit proces zorgt ervoor dat eventuele ziekteverwekkers worden gedood en dat de overblijfselen veilig kunnen worden verwerkt tot nieuwe producten.
Bij het Boerenbondsmuseum is meer te lezen en te zien over de geschiedenis en het belang van kadaververwerking. Door bezoekers inzicht te geven in deze processen, wordt het bewustzijn over het belang van duurzame landbouwpraktijken en dierziektebeheer vergroot.
Ontdek meer van het museum
Het destructorgebouw bij het Boerenbondsmuseum
Het destructorgebouw is een replica van een gebouw wat in 1934 in Son is gebouwd door de N.C.B. (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Het gebouw bij het Boerenbondsmuseum bevat een volledige fabrieksinrichting met origineel gerestaureerde machines. Het geheel is aangevuld met foto’s en andere historische materialen uit het archief van Rendac. Het gebouw in Son werd vroeger aangedreven door een stoommotor, aanwezig in dit museumgebouw. Ook ziet u hier een gerestaureerde DAF kadaverwagen uit 1934, die de dode dieren toentertijd ophaalde. Het laboratorium uit 1934 is authentiek.