Tuinen en Akkers

Het erf van de hoofdboerderij, maar ook de achterliggende landerijen van het Boerenbondsmuseum zijn ingericht zoals rond 1900 gebruikelijk was. Bij deze boerderij zijn een moestuin en bloemen- en kruidentuin gelegen en ook een waterput en kippenren zijn aanwezig. Bij de kortgevelboerderij is door Stichting Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland in 2013 een uitgebreide kruidentuin, Moeke’s Hofke, aangelegd.

Op de akkers met schrale gronden worden vandaag de dag nog altijd diverse gewassen geteeld. Zo vindt u daar winterrogge, stoppelwortelen en –knollen, spurrie, rode klaver, haver, vlas, boekweit, voederbieten, knolraap en aardappelen. Deze akkers zijn te bereiken door vanuit de entree rechtsaf te slaan, het N.C.B. gebouw te passeren en vervolgens linksaf het karrenspoor op te lopen.

Veldkapel

Aan het einde van dit karrenspoor kunt u de veldkapel bezoeken. Deze veldkapel is gesticht ter ere van St. Gerlacus, patroonheilige van het vee. De locatie van deze veldkapel is niet toevallig: de kapel staat te midden van de weilanden en het vee.

Veldkapellen vindt men overal in Brabant en Limburg, maar Gemert spant hierin de kroon. Dat komt omdat Gemert tot aan de Franse tijd een Vrijstaat was, onder de ridders van de Duitse Orde, waardoor de Protestantse Staten-Generaal geen zeggenschap hadden.

Toen Godefridus van den Elsen in 1869 intrad in de Norbertijnenabdij van Berne te Heeswijk koos hij als kloosternaam de naam van de bekendste Nederlandse kluizenaar van het Limburgse Geuldal, GerlacusJaarlijks wordt in augustus een heilig lof opgedragen aan St. Gerlacus.

Kinderboerderij

Op het terrein van het Boerenbondsmuseum is een kinderboerderij gevestigd: 't Prullekes Höfke (‘kindertuin’). 

Hier kunnen kinderen kennismaken en knuffelen met allerlei kleindieren, zoals geitjes, konijntjes en cavia’s. Maar er lopen ook verschillende ezels, ganzen, kippen en ganzen rond. En ook een heus hangbuikzwijntje. In de kinderboerderij is ook een hoogstamboomgaard van fruitbomen. Elk gemengd bedrijf had een boomgaard met verschillende soorten appels en peren. In het museum zijn informatieborden geplaatst met meer informatie over de fruitteelt.

De film toont het 'Mysterie van de Gerlachuskapel'. Deze film is een item uit de rubriek 'Mysteries van Gemert', die jarenlang door Omroep Centraal op de lokale TV zijn uitgezonden.