Over het Boerenbondsmuseum

Het Boerenbondsmuseum toont het leven in een Brabants dorp aan begin vorige eeuw. Het museum is gevestigd in en rond de geboorteboerderij van Pater van den Elsen in Gemert en herbergt diverse authentieke gebouwen en getrouwe replica’s en toont een uitgebreide collectie van voorwerpen en gereedschappen van vroeger.

Doel van het museum

Stichting Boerenbondsmuseum Pater van den Elsen, zoals het museum officieel heet, heeft ten doel

de inrichting, instandhouding en exploitatie van een museum in Gemert over de Boerenbond en zijn coöperaties. Tevens ook het uitdragen en zichtbaar maken van gebruiken aan het begin van de vorige eeuw, mede in het geboortehuis van Pater Gerlachus van den Elsen. Een en ander ten behoeve van het algemeen belang en ten behoud van het cultureel historische erfgoed en voorts al hetgeen met een en ander, rechtstreeks of zijdelings, verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Een levend openluchtmuseum

Het Boerenbondsmuseum is een uniek levend openluchtmuseum. Het museum ligt aan het mooie buitengebied van Gemert. Een gemeente met een boeiende geschiedenis, wat onder meer tot uiting komt in het centrum van Gemert met een uniek kasteel en veel meer prachtige gebouwen. In het museum, maar ook op de omliggende tuinen, velden en akkers komt u tot rust en blijft u zich verbazen. U waant zich echt terug in de tijd. Het boerenbedrijf wordt gerund zoals aan begin vorige eeuw, de akkers worden bewerkt zoals meer dan 100 jaar geleden. De rustieke omgeving en het nostalgische pleintje. U komt er oren en ogen tekort. Voor jong en oud heeft het museum genoeg te zien en te doen. Zintuigen worden geprikkeld. Geluiden, geuren, smaken en beelden nemen u mee naar een rustiek Brabants peeldorp aan het begin van vorige eeuw. Een levende historie. 

Het maakt niet uit hoe oud je bent: voor iedereen genoeg momenten van verbazing of herkenning. In het Boerenbondsmuseum stapt u weer even terug naar het Brabant van toen!